Sayim Çınar


İstanbul Film Festivali’nde unutamadıklarım

Mine Söğüt’ün klasik masalları yeniden ele aldığı anlatı türündeki yeni kitabı “Ormandaki Kalpsiz Ceylan” masallardaki klişeleri, ezberleri, alışılageldik kalıpları yıkarak olaylara bambaşka bir açıdan bakmayı öneriyor.


Festivalin Gabriel Mascaro imzalı “Mavi İz”i çok sevdim çünkü yaş geçtikçe insan yaşlanmıyor. Yaşama karşı pedallarımızı çevirmemiz gerekiyor, bu durum bizi daha çok genç ve özgür kılıyor. Bu temaları incelikle işleyen film, sinematografik taraflarıyla da dikkat çekiyor.

◊ Ido Fluk imzalı “Köln 75”i çok sevdim çünkü film Almanya’da geçiyor. 1975 yılında Köln’de gerçekleşen ve caz piyanisti Keith Jarrett’ın efsanevi Köln Konseri’nin perde arkasını anlatan bir yapım. Filmi ilginç kılan en önemli şey; tüm zamanların en çok satan solo caz albümü kaydına olanak sağlayan unutulmaz konserin nasıl organize edildiğini ele alması.

İstanbul Film Festivali’nde unutamadıklarım

◊ Tahar Rahim’in dünya çapında 180 milyondan fazla albüm satan unutulmaz Ermeni asıllı Fransız şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu Charles Aznavour’u canlandırdığı “Monsieur Aznavour”u sevdim çünkü aylarca piyano ve şan eğitimi alan Tahar Rahim, Aznavour’u 20’li yaşlarından 50’li yaşlarına kadar canlandırıyor ve “La Bohème”, “Emmenez-moi” ve “Je me voyais déjà” da dahil olmak üzere sanatçının yazıp söylediği bazı şarkıları filmde seslendiriyor.

Burçak Gönül’ün ödüllü öyküsü

İstanbul Film Festivali’nde unutamadıklarım
Bu yıl 21’incisi düzenlenen Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması sonuçlandı. Daha önce “Falezlere Götür Beni Aysel”, “Yeldeğirmenlerine Karşı: Bir Ressamın Anıları” ve “Ayağımın Tozuyla Aşk” romanlarıyla tanıdığımız Burçak Gönül, ilk kez kaleme aldığı bir tür olan öyküyle ödüle değer görüldü.
“Cemalifer Bir Gonca Gül Bir Umut” adlı öykü, Pia Yayınları’ndan çıkacak olan seçkide yer alacak.
Aynı zamanda, yazarın hazırlık aşamasındaki ilk öykü kitabında da okuyucuyla buluşacak.
Yazarın yeni kitabı, kadınların iç sesine ve umut dolu direnişlerine odaklanan öykülerden oluşacak ve yakın zamanda yayımlanması planlanıyor.

Aklımda Kalanlar

Mine Söğüt’ün klasik masalları yeniden ele aldığı anlatı türündeki yeni kitabı “Ormandaki Kalpsiz Ceylan” masallardaki klişeleri, ezberleri, alışılageldik kalıpları yıkarak olaylara bambaşka bir açıdan bakmayı öneriyor.
Çizimleri Bahadır Baruter tarafından yapılan eser, yetişkinlere masallar niteliğinde. Mayıs ayında bu kitap da Can Yayınları tarafından yayımlanacak.

Yerli yazarların az bilinen yönleri

Sosyal medyada editör ve yazar arkadaşım Filiz Çiçek az bilinen yönleriyle bizim Türk yazarlarımızdan bahsetmişti. Size de ilginç gelecek bu bilgileri paylaşmak istedim.

İstanbul Film Festivali’nde unutamadıklarım

◊ Nazım Hikmet ressam ve senaristti.
Nazım Hikmet hapiste kaldığı yıllarda resimler yaptı, film senaryoları yazdı. “Karım Beni Aldatırsa” onun yazdığı senaryolardan biridir.

◊ Ahmet Hamdi Tanpınar müzik tutkunu ve saat koleksiyoncusuydu.
Türk musikisini derinlemesine inceleyen Tanpınar, bu birikimini eserlerine de yansıttı. Saatlere olan ilgisi nedeniyle küçük bir koleksiyon oluşturduğu söylenir.

◊ Orhan Kemal matbaa işçisi ve fabrika çalışanıydı.
Gençliğinde Suriye’ye kaçmak zorunda kalan Orhan Kemal burada matbaalarda çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra *Adana’daki pamuk fabrikalarında çalışmaya devam etti ve işçi sınıfının yaşamını yakından gözlemledi.

◊ Sait Faik Abasıyanık balıkçılığa ilgi duyuyordu.
Denize büyük bir tutkuyla bağlı olan Sait Faik, balıkçı kahvehanelerinde saatlerce oturur, denizcilerin hikâyelerini dinlerdi.

İstanbul Film Festivali’nde unutamadıklarım

◊ Haldun Taner tiyatrocu ve kabare yazarıydı.
“Keşanlı Ali Destanı” gibi önemli eserlere imza atan Taner, Türkiye’de epik tiyatronun öncülerindendi.

◊ Cemal Süreya vergi denetmeniydi.
Cemal Süreya, Maliye Bakanlığı’nda uzun yıllar vergi denetmenliği yaptı. Şairin günlük yaşamının büyük kısmı bürokrasinin içinde geçti.

◊ Oğuz Atay inşaat mühendisi ve akademisyendi.
İTÜ’de inşaat mühendisliği okuyan ve sonra akademisyenlik yapan Oğuz Atay’ın romanlarındaki ayrıntılı teknik betimlemeler, mühendislik bilgisinin izlerini taşır.

◊ İlhan Berk öğretmen ve çevirmendi.
Modern Türk şiirinin önemli isimlerinden İlhan Berk, bir süre Fransızca öğretmenliği ve çevirmenlik yaptı
.
◊ Latife Tekin memur olarak çalıştı.
“Sevgili Arsız Ölüm”ün yazarı Latife Tekin, yazarlık kariyerine başlamadan önce İstanbul Telefon Başmüdürlüğünde memur olarak çalıştı.

◊ Yaşar Kemal jandarma kâtibiydi.
Gençliğinde jandarma kâtibi olan Yaşar Kemal, bir dönem Anadolu halkının yaşamını anlatan röportajlar gerçekleştirdi.

Kim ne okuyor?

◊ Mert Turak, Jack London’ın “Martin Eden” adlı eserini okuyor.
◊ Ayçe Abana, “Travenian’ın Shibuni” adlı eserini okuyor.
◊ Yılmaz Sütçü, Beliz Güçbilmez’in “Anne Ben Düştüm mü” adlı eserini okuyor.
◊ Lorin Merhart, Brene Brown “Liderlik Etmeye Cesaret Etmek” adlı eserini okuyor.