Cağ kebabının lezzetinin sırrı kuzuların süt kuzusu olması, sadece kaya tuzu kullanılması, etler hazırlanırken fazla yağ ve sinirlerinin alınarak tuz, karabiber ve incecik kıyılmış soğanla terbiye edilmesi, meşe odunuyla yavaş yavaş pişmesinde saklı.
Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağının en lezzetli kebap çeşitlerinden biridir. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis edildiğinden bu kebaba cağ kebabı denilmiş.
Kartal Atalar ’da çok güzel bir restoran, Büyük Erzurum Sofrası 21 yıldır Erzurum lezzetleri ve cağ kebabı yapıyor başka şubesi de yok. Mekâna ilk girişte yatık cağ kebabı ocağı kurulu ve kuzu eti meşe odunuyla pişiyor, sağda solda kaya tuzları dikkatinizi çekiyor, fırında girişte hemen puf lavaş yapımını izleyebiliyorsunuz, merdivenlere yöneldiğinizde bugüne kadar mekânı ziyaret eden, gazete, tv Programı, sanat, siyaset, spor vb camiasından ünlüler ile mekan sahibi Mustafa beyin çektirilen fotoğraflarıyla dolu olduğunu görüyorsunuz.
İki kattan oluşan mekanın giriş ve üst katına birçok yerel ve yöresel objeler, biblolar, antika eserler ve süs eşyaları konularak otantik bir hava verilmiş. Erzurum’a ait coğrafi güzellikler ve fotoğraflar tarihi eserlerin ve tarihi eserlerin fotoğrafları asılmış, buraya gelindiğinde misafirlerin kendilerini Erzurum’da hissetmeleri için güzel bir ortam hazırlamış Mustafa Bey. Yine benim çok hoşuma giden bir detay hatıra defteri var isteyen herkes çıkışta hatıra defterine tadımla, mekanla ilgili duygu ve düşüncelerini yazabiliyor. Mustafa abi başta olmak üzere tüm personel güler yüzlü ve ilgiyle hizmet veriyor.
Kuzular değişik yörelerden küçükken sürü olarak en az 100-150 civarı alınıyor ve çobanlara teslim ediliyor, bulundukları yörelerde yayla ve meralarda özenle besleniyor, büyütülüyor, 7-8 aylık olunca kesiliyor ve cağ kebabı yapılıp müşterilere sunuluyor. Kuzular Balıkesir, Trakya, Artvin vb. yörelerinin kuzuları olup sürü olarak alındığından lezzet farkı oluşmuyor. Her gün en az iki adet cağ kebabı sabah saat 11:30 da hazır oluyor ve akşam 22:00 ye kadar mekan açık.
Cağ kebabının yanında olmazsa olmazları öncesinde ayran aşı çorbası ve sonrasında kadayıf dolması diyor Mustafa abi.
Cağ kebabı mis gibi çok lezzetli, bu lezzetin sırrı kuzuların süt kuzusu olmasında, sadece kaya tuzu kullanmalarında, etler hazırlanırken fazla yağ ve sinirlerinin alınarak tuz, karabiber ve incecik kıyılmış soğanla terbiye edilip, meşe odunuyla yavaş yavaş pişmesinde saklı.
Cağ kebabı yemeden önce masaya ilk önce yarma ve yoğurttan yapılan mide hazmını kolaylaştıran ayran aşı çorbası geliyor. Ayran aşı çorbasına ayrıca Erzurum ve çevresinde bolca yetişen ve tüketilen halk arasında kişniş diye bilinen hoş bir limon tadı ve çiçeksi aromaya sahip olan aş otu katılıyor ve harika bir çorba ortaya çıkıyor. Cağlar bittikçe sıcak sıcak siz dur diyene kadar yenisi getiriliyor inanın yedikçe yiyesi geliyor insanın. Cağ kebabın yanında, Fırında kaşarlı mantar, puf lavaş, turşu, salat, soğan, biber ve domates ızgara veriliyor.
Yine manda yoğurdu güveç kabında katı kıvamlı, hem görüntüsü hem de lezzeti harika. Cağ kebabını yedikten sonra yine Erzurum’a özgü sıcak kadayıf dolması ve incir tatlısı enfes. Sıcacık, içi ceviz dolu, güzel kızarmış birde şerbeti dengeli eklenince mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor. Mekândan karnınız tok, ağzınız şerbetli ve çok güzel hatıralarla ayrılıyorsunuz.
Sizin de canınız Cağ kebabı çekerse önerebileceğim otantik ve lezzetli bir mekan burası.