Işıner Güngör

KKTC Kurucusu Rauf Denktaş

Başarılı bir hukukçu geçmişi olan Denktaş’ın bu konudaki tecrübesinden Antlaşmalar ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanılması sırasında yararlanılmıştır.


Işıner Güngör


KKTC Kurucusu Rauf Denktaş

Başarılı bir hukukçu geçmişi olan Denktaş’ın bu konudaki tecrübesinden Antlaşmalar ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanılması sırasında yararlanılmıştır.


Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için büyük mücadele veren ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 12 yıl önce ebediyete intikal etmiştir. Dünyada beden ölümü gerçekleşen çok az sayıda liderlerin fikirleri sonsuza kadar yaşamaktadır. Denktaş fikirleriyle gelecek nesillere ışık tutan ve örnek olan bir liderdir. Kıbrıs’ta, Türkiye’de ve Türki Cumhuriyetlerde saygı duyulan ve sevilen bir devlet adamıdır.

Kurucu Cumhurbaşkanı 27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs'ın Baf kasabasında dünyaya gelmiştir.  Kıbrıs, Türkiye ve İngiltere ülkelerinde tahsilini tamamlamış ve yaşamı boyunca birçok meslek dalında çalışmalar yürütmüştür. Görev icra ettiği meslekler; tercümanlık, mahkeme memurluğu, öğretmenlik, avukatlık, savcılık ve gazeteciliktir.

Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ile yolları kesişen Denktaş, Küçük’e ait Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmıştır. Küçük ile ilişkisi sadece gazete boyutunda kalmamış olup birlikte Kıbrıs Türk halkının bilinçlendirilmesi ve örgütlenmesi için de gayret göstermişlerdir. Hatta 27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs’ta Türklerin düzenlediği ilk mitingte Denktaş, Küçük ile birlikte halka seslenmiştir. Bu mitingte Kıbrıs’taki büyük dava hareketi anlatılmıştır. İki mümtaz insan olan Küçük ve Denktaş’ın en önemli hedefleri Ada’daki Türk halkına yön göstermek, fikir ve mücadele hareketini canlandırmaktı. Küçük her daim Denktaş’ı desteklemiş, milli mücadele hareketinde onun azmine ve yeteneklerine inanmıştır.

1958 yılında Türk köylerine Rum saldırılarının yapılması Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ın Ankara ziyaretini zorunlu kılmıştır. Dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Hatta görüşmede Ada’ya Anavatan Türkiye’den asker ve silah gönderilmesi seçenekleri konuşulmuştur.

Rumların Enosis Planı’na (Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanma planı) ve EOKA örgütüne karşı direniş mücadelesinin yürütülmesinde büyük görevler üstlenen Denktaş, Fazıl Küçük ile birlikte 1 Ağustos 1958 tarihinde Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kurmuştur. TMT, Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliğini sağlamak için kurulan bir oluşumdu. Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesinde önemli bir kilometre taşı hâline gelmiştir. TMT ile Türklere karşı yapılan saldırılar püskürtülmüş ve anavatana olan bağlılık sürdürülmüştür.

Başarılı bir hukukçu geçmişi olan Denktaş’ın bu konudaki tecrübesinden Antlaşmalar ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın hazırlanılması sırasında yararlanılmıştır. Kendisinin dikkat çektiği hususlar Ada’daki Türk halkının varlığını ve geleceğini teminat altına almıştır. 1963’de Akritas Planı çerçevesinde Türklerin zarar gördüğü Kanlı Noel olayı yaşanmış ve sonrasında başlayan çatışmalar Ada’da ortak şekilde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gelecek vaat etmediğini tasdik etmiştir. 

Denktaş, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Makarios tarafından istenmeyen adam ilan edilmiş, resmi olarak 1964-1968 yılları arasında Ada’ya girişi yasaklanmıştı. Ama Denktaş Rumlara karşı yürütülen mücadeleye destek olmak amacıyla gizli şekilde Kıbrıs’a ayak bastığı bilinmektedir. Hatta Kıbrıs’a gizli bir şekilde girdiği sırada Rum askerleri tarafından yakalanıp tutuklanmıştır. Türkiye’nin girişimleriyle serbest bırakılmıştır. Ada’ya giriş yasağı 1968 yılında kaldırılmış olup Kıbrıs Türk halkı onu coşku ile karşılamıştır. 

Türk Cemaat Meclisi ve Kıbrıs Türk Federe Devleti’nde de çeşitli siyasi görevler alan Denktaş, 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanıyla ülkenin kurucu ve ilk cumhurbaşkanı olmuştur. 1983 yılından 2005 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevini kesintisiz bir şekilde yürütmüştür.

Yazdığı kitaplarda ve makalelerde Ada’daki politikayı ve uluslararası arenadaki Kıbrıs bakış açısını yorumlamıştır. 60’a yakın kitap yazan Denktaş’ın en sevdiği hobilerinden biri de fotoğrafçılıktır. Kendi çektiği fotoğraflar dünyanın birçok ülkesinde sergilenmiştir. Konferanslarda konuşmalar gerçekleştirmiş, ödüllere layık görülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti de 2005 yılında Rauf Denktaş’a Üstün Hizmet Şeref Madalyası taltif etmiştir.

Tarihsel açıdan baktığımızda 1983 yılında kurulan KKTC bir bakıma en son kurulmuş Türk devletidir. En son Türk devletini kuran Türk büyüğü olan Denktaş her fırsatta Türkiye sevgisini ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılığını ifade etmiştir, Türkiye ile KKTC arasında sağlam iş birliği temellerinin atılmasına büyük gayret göstermiştir. Anavatan Türkiye sevgisini ise her platformda dile getirmiştir. Bir İngiliz gazeteci Denktaş ile yaptığı röportajda KKTC’yi Türkiye dışında bir ülkenin tanımamasından rahatsızlık duyup duymadığını sormuştur. Kurucu Cumhurbaşkanı’nın verdiği yanıt çok anlamlıdır. KKTC’yi şayet bütün dünya devletleri tanısaydı ve sadece Türkiye tanımasaydı bunu çok dert ederdim diye belirtmiştir.

Bu yıl 100. doğum yılını da kutlayacağımız KKTC kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş’ı saygı ve şükranla anıyoruz.