Fehmi Koru


Kurultayını da yaptı Özgür Özel.. Ya sonra?

CHP rozetli birinin cumhurbaşkanı olabilmesini sağlayabilecek seçim geçen yıl yaşandı ve Kemal Kılıçdaroğlu %48 oy aldı. Ancak, bunu sağlayabilmesi için, Kılıçdaroğlu’nun CHP rozetini cebinde tutması gerekti. Ona oyu ‘6’lı masa’ sağladı. Kılıçdaroğlu genel başkanlığının elinden haksız yere alındığını düşünüyor; partisine küskün, hafta sonu yapılan kurultaydan uzak durdu.


CHP’nin, ilk genel seçimden birinci parti çıkma ve iktidar olabilme şansı yakaladığına kuşku yok. 31 Mart seçimi CHP’ye ülkenin yaklaşık üçte ikisinde yerel iktidar olmayı getirdiğine göre, aynı durum neden genel seçimde de yaşanmasın?

Görebildiğim kadarıyla CHP’liler bu beklenti içerisindeler…

Hafta sonunu tüzüklerinde köklü sayılabilecek değişiklikler yaparak değerlendiren CHP kadrolarından kurultaya yansıyan heyecan bu beklentiyle ilgili.

Peki de, bu nasıl olacak?

Siyaset sonuçta aritmetik işi. İktidar olabilmek için her şeyden önce sandıktan birinci çıkmak gerekiyor. Bu yeterli değil, alınan oyla Meclis’te en az yarıdan fazla milletvekiline sahip olmak şart.

Gelecek cumhurbaşkanının CHP’li olabilmesi için ise, aday %50+1 oy almak zorunda.

Anlayacağınız, CHP’nin iktidar olması ve bir üyesini cumhurbaşkanı seçtirebilmesi bugünün şartlarında hiç kolay değil.

Kamuoyu yoklamaları 31 Mart’ın ardından da CHP’nin birincilik durumunun sürdüğünü gösteriyor; ancak muhtemel oy oranı henüz tek başına iktidara yeterli olmaz.

CHP rozetli birinin cumhurbaşkanı olabilmesini sağlayabilecek seçim geçen yıl yaşandı ve Kemal Kılıçdaroğlu %48 oy aldı. Ancak, bunu sağlayabilmesi için, Kılıçdaroğlu’nun CHP rozetini cebinde tutması gerekti.

Ona oyu ‘6’lı masa’ sağladı.

Kılıçdaroğlu genel başkanlığının elinden haksız yere alındığını düşünüyor; partisine küskün, hafta sonu yapılan kurultaydan uzak durdu.

Küskünlük devam ederse, bu, CHP’nin başarı şansını olumsuz etkileyebilir.

Üstelik CHP’nin yeni yöneticileri, son genel seçimde oluşmuş ‘6’lı masa’ görüntüsünün partilerine yaradığının da farkında değiller; hatta ‘muhafazakar’ kimlikli partilere giden milletvekillerinin listelerinden seçilmelerini de içlerine sindiremediler. İlişkileri diri tutmak yerine, onları AK Parti’ye adeta itiyor CHP…

Oysa, ‘6’lı masa’ görüntüsü AK Parti’den kaçmayı düşünen fakat tereddütlü seçmenlerin tereddüdünü ortadan kaldırmaya yaradı. Mayıs 2023 seçimlerinde başlayan alışkanlık 31 Mart’ta artarak sürdü.

CHP’nin ittifak için kapısını çalabileceği adresler yok değil, ancak ittifak kurabileceği partiler oy mu getirir, oy mu kaçırır; bunun üzerinde durulması gerekiyor.

Aksi halde iktidarda kalamayacağını gördüğü için, MHP ile ittifaka razı oldu AK Parti; gerçekten de ‘Cumhur İttifakı’ oluşmasaydı, AK Parti çoktan muhalefete düşmüş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Külliye’den ayrılmış olacaktı.

Özgür Özel, tüzük kurultayında, seçime ‘milletle ittifak’ yaparak -yani yalnız başına- gideceklerini söyledi.

CHP nasıl olacak da, genel seçimde oyunu Meclis çoğunluğunu sağlayacak bir orana yükseltebilecek?

Kendimi tekrarlamış olacağım ama ne yapayım bu gerekli: Tek başına girdiği bir seçimden oylarını yükselterek çıksa bile, CHP’nin tek başına iktidar olabileceği bir başarıya ulaşması zor.

Zor da değil, imkansız.

Tek başına kalan CHP, CHP’li birini cumhurbaşkanı seçtirmekte de zorlanacaktır.

Hatta zorlanma da değil, rakip adaya cumhurbaşkanlığını hediye etmiş olacaktır.

CHP’nin yeni genel başkanı, herhalde özgüveni tavana vurduğu için olacak, adayları karşısına aday olarak Tayyip Erdoğan’ın çıkmasını beklediklerini söyleyip duruyor; öyle bir durumda şansın Erdoğan’a dördüncü kez gülmesi bile mümkün.

Gerçekten neye güveniyor olabilir CHP’nin yeni yönetimi?

‘Değişim’ sözcüğüne veya “Değiştik” iddiasına olabilir mi?

Son 31 Mart seçiminde o iddia kısmen işe yaradı. Ancak seçimden sonraki günlerde yaşananlar ‘değişim’ iddiasını desteklemiyor. Kurultayda seslendirilen “Yüz yıl önce ne idiyse bugün de aynı CHP” iddiası değişilmediğinin sözlü ilanı zaten.

Karşı karşıya kalınan birden fazla toplumsal ve siyasi olayda -son örneği yeni mezun subayların alternatif yemini konusu- CHP hep bildik tepkiler verdi.

AK Parti’ye ve AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı halkta yaygınlaşan olumsuzluğun seçmeni CHP’ye yönlendireceğini düşünüyorlarsa, bu, yanıltıcı bir düşünce.

Araştırmalarda CHP oylarında nispi artış, AK Parti oylarında nispi düşüş görülse de, en kalabalık grubun ‘kararsızlar’ olmaya devam etmesi, CHP kadrolarını düşündürmeli.

Halkta bir arayış var, tamam, ancak arayışın vardıracağı adres henüz CHP olmaktan uzak.

https://www.karar.com/yazarlar/fehmi-koru/kurultayini-da-yapti-ozgur-ozel-ya-sonra-1601115