İnsanlar tabiata karşı koyabilmek ve hayata tutunabilmek için iş birliği yapması gerekliliğini idrak etmiştir. Yaşadığı tecrübeler ekseninde dış şartlara uyum sağlamak ve kendisini korumak için bireyselliğin bir çıkış yolu olmadığını gözlemlemiştir. İnsanoğlu vahşi hayatı dize getirmek, yaşam koşullarını bir düzene koymak için diğer kişilerin desteğine ihtiyaç duymuştur.
Sosyo-duygusal düzeye sahip insanoğlu sosyal bir varlık olması dolayısıyla iş birliğine yatkındır. Yaşadığı yerlerde diğer insanlarla etkileşim ve iletişim hâlindedir. Sosyal kabul alma gereksinimi de iş birliklerine etki eden motivasyon artırıcı faktörlerden biridir.
Geçmişte kodlarımıza kazınan iş birliği kültürü yüzyıllar içerisinde yenilenerek modern hayatın beklentileri üzerinden kendini formülize etmiştir. Tarih öncesinde avlanma ve barınma ihtiyacı için yapılan güç konsolidasyonları, çağımızda proje bazlı iş birlikleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Geçmişte ve günümüzde tüm iş birliklerinde belirlenmiş temel hedefler vardır. Yaşanan dönüşümler hedefleri değiştirse de zorlukların üstesinden gelmek ve faydayı artırmak iş birliklerinin değişmeyen kesişim noktasıdır.
Bir ittifaka konu olan ekip üyeleri beceri ve uzmanlıkları nispetinde yürüttükleri projelere ve görevlere katkı sağlama gayesindedirler. Karşılaştırmalı üstünlüklerini ortaya koyarak projelerin ileri bir noktaya taşınması idealiyle çalışmalar gerçekleştirirler. Ekip üyelerinin performanslarının toplamıyla yüksek verimli sonuçlar elde edilmektedir.
Her gün farklı iş birlikler ve paydaşlıklara özgü etkileşimler görüyoruz. Yüzyıllar geçmesine karşın değişmeyen tek şey insanların ortak idealler ve ilgiler çerçevesinde iş birlikleri oluşturmasıdır. Son yıllarda kişisel iş birliklerinin yanı sıra marka iş birliklerine de yoğun bir şekilde şahit olmaktayız.
Firmaların pazardaki zorlukları aşma, paylarını artırma ve marka bilinirliğini yükseltme niyetleri marka iş birliklerini güdülemektedir. Karşılıklı yarar sağlamayı hedefleyen iki veya daha fazla marka birlikte çalışarak ortak projeler, kampanyalar ve ürünler ortaya koymaktadırlar.
Bahse konu stratejik ortaklıkla müşteri tabanlarının genişletilmesi, marka görünürlüğünün artırılması ve inovasyonun teşvik edilmesi amaçlanır. Marka iş birliği türleri; ortak ürün geliştirme, ortak pazarlama kampanyası, sponsorluk, ortak markalaşma ve içerik ortaklıkları şeklinde sıralamak mümkündür
En yaygın marka iş birliği türü olan ortak ürün geliştirme, alışılmış müşteri profillerinin dışına çıkarak farklı müşteri kitlelerine ulaşabilme olanağı sunmaktadır. Markalar birbirlerinin güçlü özelliklerinden faydalanarak ortak ürün tasarlamaktadırlar.
Advertising Week haber sitesine göre ilgili strateji kapsamında Amerikan spor giyim firması ile Fransız moda evi 2020 yılında sınırlı sayıda ortak tasarım spor ayakkabı üretmişti. Toplam 13.000 adet üretilen ayakkabıların 8.000 çifti çekiliş yöntemiyle halka satılmıştı. Moda tutkunları tarafından ürüne geçer not verilmişti. Sokak modası ve lüks modanın iş birliğiyle üretilen spor ayakkabı; spor giyim firmasına şıklık, lüks moda evine ise dinamizm katmıştı. Konuyla alakalı örnekler uzatılabilir.
Firmalara birçok avantajlar sunan marka iş birliği stratejisinden verim elde edebilmek için rakip olmayan markalar arasında ortak projeler geliştirilmesine önem gösterilmelidir. Bu durumda iki markanın da müşteri tabanını genişletme olanağı daha fazla olacaktır. Ayrıca, toplum nezdinde benzer değerlere sahip markaların (çevre sorunları, barış yanlısı vb.) iş birlikleri, var olan imajlara güçlü bir etki meydana getirecektir.