Ferman Karaçam

Oyun Sektörü ve Zemin Kayması

Bir ara yanımda oturan 55-60 yaşlarındaki makam, mevki sahibi dostumun sesi ansızın kesildi, konuşmalarımıza katılmadığını fark ettim.


Ferman Karaçam


Oyun Sektörü ve Zemin Kayması

Bir ara yanımda oturan 55-60 yaşlarındaki makam, mevki sahibi dostumun sesi ansızın kesildi, konuşmalarımıza katılmadığını fark ettim.


Geçenlerde çok değerli bir dostumuzun cenaze namazından sonra eve dönüyorduk.

Araçta dört kişi varız.

İstanbul’un trafiği malumunuz.

Aracı kullanan arkadaşımız konuşmalara pek fazla katılmıyor, onun dışında üçümüz sohbet ediyorduk.

Bir ara yanımda oturan 55-60 yaşlarındaki makam, mevki sahibi dostumun sesi ansızın kesildi, konuşmalarımıza katılmadığını fark ettim.

Elindeki akıllı telefona daldığını görünce boynumu uzattım, telefon ekranını rengarenk küçük kareler kaplamış olarak görünce:

“Ne yapıyorsun yahu?” dedim.

“Sen pek anlamazsın, oyun oynuyorum.” dedi.

Garipseyerek yüzüne baktım ama onun pek aldırmadığını, gözlerini ekrandan ayırmadığını görünce doğrusu biraz yadırgadım.

Birkaç gün sonra e-posta adresime Üsküdar Belediyesi’nden gelen tanıtıma tıklayınca, beni meraklandıran bu konuyu araştırarak sizlerle paylaşayım istedim.

Meğer bu dünyada cahili olduğumuz ne çok konu varmış da haberimiz yokmuş. Hani o mübarek mezhep imamımız mı demişti:

Bilmediklerimi ayağımın altına alsam başım göğe değer.

El-hak doğru.

Meğer ki sokak röportajlarında veya çevremizde şahit olduğumuz o gençler var ya!
Hani Türkiye’den, dünyadan, siyasetten, Gazze’den, ekonomiden, savaşlardan, tahıl sevkiyatından haberi olmayan, mültecilerden başka gözü bir şey görmeyen gençler, işte o gençler meğer sabah akşam oyun oynuyormuş.

Dünyada oyun sektörü arasında dönen paranın hacmi 200 milyar doları aşmış.

Türkiye’de de Coca Cola gibi Siyonizm'in taraftarı dev firmalar bu sektörü destekliyorlar ve bizde de ekonomik olarak paranın hacmi 1,5 milyar dolara, aktif olarak oyun oynayan insan sayısı da 40 milyona dayanmış.

Türkiye’nin önde gelen Oyun ve E-spor Ajansı Gaming in Turkey her yıl düzenli olarak, “Türkiye Oyun Sektörü Raporları” yayımlıyor.

ByNoGame, Coca-Cola, Türk Telekom, GAMEON, Gamer Arena, Polity ve xDrive’ın sponsorluğunda yayımlanan raporlarda Türk oyuncuların derinlemesine incelemeleri, mobil, konsol ve PC gibi platform bazlı karşılaştırmalar, oyuncuların satın alma ve tüketim alışkanlıkları, önceki yıllara göre Türkiye oyun sektörü verileri karşılaştırmaları, popüler oyun türleri, Türkiye’nin oyun firmaları, Türkiye’de oyun sektöründeki yatırımlar gibi birçok başlıklar ele alınıyor.

Mesela 2022 ve 2023 verilerine göre Türkiye oyun sektöründe 75 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunuyor.

Bu sayı, toplam nüfusun yüzde 85’ini oluşturuyor.

Ülkemizdeki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 2022 yılında 69 milyon bandına ulaşırken, sosyal medyada günlük olarak geçirilen ortalama süre 2 saat 47 dakika olarak kaydediliyor.

Aktif oyuncu sayılarına bakıldığında 2021 yılında ülkemizde 42 milyon aktif oyuncu bulunurken, 2022 yılında bu sayının artarak 44 milyon oyuncuya ulaştığı görülüyor.

Ayrıca Google, Türkiye Perakende ve Teknoloji Sektör Lideri Alpagut Çilingir Türkiye’nin oyun şirketleri için uluslararası bir merkez olma yolunda ilerlediğini söylüyor.

Türkiye’nin, oyun ekosistemine yapılan yatırımlarda 333 milyon dolarla Avrupa’da birinci sırada olduğunu, toplam girişimcilik ekosistemi yatırımlarındaysa Avrupa’da dördüncü sırada yer aldığını belirtiyor.

Öte yandan mobil oyunlar verisine göre 2021’de olduğu gibi 2022’de de her yaştan kitle mobil oyun oynuyor.

Yaş grubuna göre en çok oyun oynayan kesim yüzde 44’le 30-49 yaş arasındakiler olurken, yüzde 37 ile 14-29 yaş, yüzde 19 ile 50-65 yaş grubu takip ediyor.

Yatırımlar açısından da bir yetkili şunları söylüyor:

“Sektör olarak 2022'de 424,7 milyon dolar yatırım aldık.

Türk oyun sektöründe aktif oyunlara veya oyun içi mağazalara para harcayan oyuncu sayımız 12 milyona ulaştı.

İstanbul, geçen yıl Londra'nın ardından Avrupa'da oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği ikinci kent oldu. İstanbul, dünya genelindeki değerlendirmede ise beşinci sırada.

Yukarı yönlü büyüme trendinin devam edeceğini düşünüyoruz.

Dünya çapındaki oyuncu sayısı 2023 yılı Kasım ayında geçen yıla göre %6,3 artışla 3,38 milyara ulaşacak. Bu büyümenin en önemli kısmını mobil pazar oluşturuyor.”

Yani neredeyse dünyadaki 8 milyar insanın yarısı oyun oynuyor.

Fakat ne yazık ki, bu oyunlardan birçoğu çocuklar ve gençler üzerinde çok ciddi manada olumsuz etki bırakıyor.

İki gün önceki akşam haberlerine göre PUBG adlı bir oyunun bağımlısı olan 12 yaşındaki Samsunlu bir çocuğu ailesi engelleyince, çocuk kendisini silahla vurmuş.

Üsküdar Belediyesi çok geç sayılamayacak bir zamanda bu konuya el atmış.

Umuyor ve diliyorum ki, Başkan Hilmi Türkmen Bey kendisinden beklediğimiz İslami duyarlılık çerçevesinde konuya ilgi duyan gençleri başka sportif alanlara yönlendirmek, okutmak ve rehabilite etmek için de ciddi bir emek verecektir.

Diğer yandan zaman zaman oyun bağımlısı gençlerimizle ilgili duyduğumuz bu acı haberleri almak bizi kahrediyor.

Aileler ve ilgililer de artık bu konuyu ciddiye almalı.

Seçimler yaklaştıkça hepimiz boynumuzu yukarılara uzatıyoruz da, aşağılarda sandığa oy atacakları kimler, nasıl yönlendiriyor, buna pek kulak asmıyoruz.

Halbuki zemin kayıyor. En önemlisi de ileride sektör üzerinde yapay zekanın daha fazla etkisinin olacağı vurgulanıyor. Kafamızı kumdan çıkarsak iyi olur.

https://www.haber7.com/yazarlar/ferman-karacam/3391745-oyun-sektoru-ve-zemin-kaymasi