Ferman Karaçam

Raşit Küçük Külliyatı ve Anma Toplantısı

Bu külliyattan çok kısaca söz etmemiz, okuyucularımızın meraklarını gidermek bakımından önemlidir diye düşünüyorum.


Ferman Karaçam


Raşit Küçük Külliyatı ve Anma Toplantısı

Bu külliyattan çok kısaca söz etmemiz, okuyucularımızın meraklarını gidermek bakımından önemlidir diye düşünüyorum.


Bugün saat 19:30’da, hayatının son kırk yıldan fazla zamanını geçirdiği, İstanbul’umuzun en güzide semtlerinden olan Üsküdar Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezinde, Raşit Küçük hocamızı yâd edeceğiz.

Vefatının birinci yıldönümünde yapacağımız bu program Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen Bey’in ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Programı, hocamızın öğrencilerinden Doç. Dr. Hikmet Alan Bey sunacak.

Prof. Dr. Fatih Çolak hocanın Kur'an'ı Kerim tilaveti ile başlayacak olan programımız, İSAM Başkanı Mürteza Bedir Beyin bir takdim konuşması ile devam edecek.

Bu konuşmanın ardından Diyanet İşleri Başkanımız, Üsküdar Belediye Başkanımız ve diğer protokol konuşmaları yer alacak.

Daha sonra Prof. Dr. Suat Mertoğlu Bey hocamızın ailesi adına salona hitap edecek.

Bunun ardından Kanal 7 Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman Bey’in yapımını üstlendiği, program koordinatörlüğünü bu fakir kardeşinizin ve yönetmenliğini Ülke TV’den İbrahim Kayaoğlu’nun üstlendiği 45 dakikalık ‘Raşit Küçük Belgeselinin’ 20 dakikalık kısa bir bölümü sunulacak.

Bu sunumdan sonra programımız bir panel ile devam edecek.

Panelde Raşit Küçük hocamızı yakından tanıyan Prof. Dr. Mehmet Görmez, hocamızın “Mücâhid kişi” olarak adlandırdığı Mehmet Güney, hocamızın öğrencilerinden Prof. Dr. Ahmet Özel ve Prof. Dr. Mustafa Karataş konuşmacı olacaklar. Ben, naçizane kardeşiniz de bu paneldeki şahıslara sorular soracak ve konuşmacılara, konuşma sürelerini hatırlatmaya çalışacağım.

Salona erkenden gelenler, Üsküdar Belediyesi Kültür Müdürü Mesut Meyveci Bey’in himmetiyle oluşturulan, Prof. Dr. Raşit Küçük hayatta iken dostlarından bazıları ile birlikte çekilen fotoğraflarından mini bir ‘sergi’yi gezebilirler.

Salona son anda gelenler de panelin ardından bu mini görsellere göz atabilirler.

Program sonunda Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş Bey dua yapacaklar.

Bu akşamın belki de en önemli kısımlarından biri ise çıkışta olacak: Programa katılanlara Hayat Yayın Grubu tarafından baskısı yapılan, Raşit Küçük Külliyatının üç kitabı hediye olarak takdim edilecek.

Bu külliyattan çok kısaca söz etmemiz, okuyucularımızın meraklarını gidermek bakımından önemlidir diye düşünüyorum.

Evet, bir Raşit Küçük Külliyatı çalışmamız var.

Aslında bu çalışmamızın temeli Hoca’mız hayattayken bir “hatıratla” atıldı, fakat Hoca’mızla ikimiz külliyata dönüşeceğini planlamamıştık.

2016-17 yılları arasında hocamızın hatıratını oluşturmak üzere kendisiyle yaklaşık yirmi beş saatlik bir konuşma yapmıştım.

Bu konuşmaları çözdürdüm ve yazıya aktardım.

Raşit Hoca’mın Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı olarak İstanbul'dan ayrılması, işlerinin yoğunluğu ve rahatsızlığı dolayısıyla biraz yavaş ilerleyen çalışmamızı Covid19’dan sonra tamamladım.

Bu safhada bana destek olan Marmara İlahiyat Fakültesi’nin önceki dekanlarından Prof. Dr. Ali Köse ve Hoca’mızın damadı, değerli dostum Prof. Dr. Suat Mertoğlu’nun desteklerini unutamam.

22 Kasım 2022’de Raşit Küçük Hoca’mızın vefatından sonra hatıratın mevcut halini ailesi ile paylaştım ve yeniden son şeklini verdim.

15 Aralık 2022 Perşembe günü akşamı Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen Bey’in ev sahipliğinde toplandık.

Bu toplantıya Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Safa Üstün, bir önceki dekan Prof. Dr. Ali Köse, Hayat Yayınlarının sahibi Hayati Bayrak, İSAM’ın yeni Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, İSAM genel sekreteri Fahrettin Ergün ve Ferman Karaçam katıldılar.

Daha sonra Mürteza Bedir Bey’in ev sahipliğinde İSAM’da yapılan ve Raşit Hoca’nın talebelerinden Doç. Dr. Hikmet Atan, Dr. Müjdat Uluçam ve Metin Mergen Beylerin de katıldığı bir dizi toplantılar sonucunda “Raşit Küçük Külliyatı” ismi altında, şimdilik tespit ettiğimiz altı tane olmak üzere muhtelif kitaplar yapabileceğimizi kararlaştırdık.

Hoca’nın vefatının birinci yılında bunlardan bu akşam salonumuza teşrif edenlere hediye edeceğimiz “Raşit Küçük, Hatırımda Kalanlar” kitabını, “Örnek Bir İnsan Raşit Küçük” adlı kitabı ve daha önce basılmış olan Hoca’nın doktora tezi “Sevgi Medeniyeti” isimli üç kitabı ve Kanal 7 Medya Grubu’nun üstlendiği belgeselin kısa versiyonunu bitirdik.

Külliyatın ertelediğimiz diğer kitapları ise;

1- Sorumluluğunu Doç. Dr. Hikmet Atan ve Prof. Dr. Hayati Yılmaz Beylerin üstlendiği, basımını İslam Araştırmaları Merkezimizin yapacağı, akademik makalelerden oluşacak Raşit Küçük Armağan kitabı.

2- Az önce bahsettiğim Zekeriya Karaman Bey’in yapımını üstlendiği Raşit Küçük Belgeselinin tamamlanmış son hali.

3- Ferman Karaçam’ın bir telif eser olarak hazırladığı Raşit Küçük’te Sevgi Kavramı çalışması.

4- Hocamızın panel, konferans, seminer ve 1980’lerde İslam, İlim ve Sanat Dergilerinde yazdığı makalelerin Ferman Karaçam tarafından derlenerek kitap haline getirilme çalışması.

Raşit Küçük Yayın Kurulu olarak sizlere arz ettiğim çalışmalarımızın önemli bir kısmında Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen Bey’in kadirşinaslığı ve vefakarlığı burada zikredilmeye değerdir.

Hilmi Bey’e ve katkısı olan tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

https://www.haber7.com/yazarlar/ferman-karacam/3369422-rasit-kucuk-kulliyati-ve-anma-toplantisi