Işıner Güngör

Sevgililer Gününde Hediye ve Ekonomi

Hediye konusunda İngiliz yazar John Wolcot’un tavsiye niteliğindeki sözlerine kulak vermekte yarar vardır.


Işıner Güngör


Sevgililer Gününde Hediye ve Ekonomi

Hediye konusunda İngiliz yazar John Wolcot’un tavsiye niteliğindeki sözlerine kulak vermekte yarar vardır.


Yılın en romantik günü olarak kabul edilen 14 Şubat Sevgililer Günü her yıl çeşitli ülkelerde kutlanmaktadır. Birçok sevgili bugün hediye vermekte ve seyahat planlarını gerçekleştirmektedir. Sinemalarda aşk filmleri seyredilmekte, şehrin her köşesinde bir çiçek satıcısına denk gelinmektedir. Restoranlar ve turistik tesisler güne özel menülerini müşterilerinin hizmetine sunmakta, kuaförlerde sıralar oluşmaktadır.

90’lı yıllarda liberalleşmenin getirdiği rüzgâr Amerikan sineması ve edebiyatı ile birleşince dünyanın birçok ülkesinde bu özel gün bir gelenek haline gelmeye başlamıştır. 2000’li yıllarda şehirleşme ve modernleşme ile sosyal hayatta etkisi daha görünür olmuştur.

Sevgililer birbirlerine hediye sürprizleri yaparken aynı zamanda markalar ve mağazalar da cirolarını artırdığı bilinmektedir. Örneğin Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Türkiye’de hediyelik satışlarıyla birlikte bu haftalık cirolarda % 20- 25 arasında bir yükselişin olacağını tahmin etmektedir. En çok talep gören ürün grupları ise kıyafet, takı ve kozmetik ürünleri olarak belirtilmiştir. Markalar bugüne özel kampanyalar düzenleyerek satışlarını artırmaya çalışmaktadır. İnternet mecralarındaki alışveriş kolaylığı satışların artışını destekleyen ayrı bir etmendir. Buna ek olarak, 14 Şubat’ta çiçek satışları, restoran ve turizm harcamaları yaklaşık iki misli artmaktadır. 

Rusya merkezli finam.ru haber sitesi 2022 yılı verilerini kapsayan bir anket paylaşmıştır. Ankette ortaya çıkan sonuç; çiftlerin medeni durumunun ve yaş faktörünün harcama kompozisyonu üzerinde etkili olabileceğidir. Buna göre, evliler ortalama 2800 ruble değerinde hediye harcamasında bulunurken, bekârlar da ise bu miktar ortalama 3200 rubleye çıkabilmektedir. 34 yaşın altındaki çiftler de orta yaştaki çiftlere göre daha fazla harcamalarda bulunmaktadır.

Sevgililer Gününde dünyadaki harcama eğilimlerini inceleyen Mastercard, konuyla alakalı yol gösterici olacak Love Index’i yayınlamıştır. Rapora göre bu romantik güne atfen Avrupa’da son yıllarda farklı sektörlerde harcamalar yükselmiştir. Örneğin son on yılda hediyelik eşya % 648, çiçek % 272 ve restoran harcamaları % 242 düzeyinde pozitif yönlü bir gelişme göstermiştir.

Markaların e-ticaret uygulamalarını güçlendirmeleri ve bu mecralarda fiyat avantajı sağlamaları hediye satışlarını artıran bir katalizör görevi görmüştür. Geçtiğimiz on yılda e-ticaret üzerinden sevgililer günü hediyesi satın alımı yaklaşık % 570 oranında artmıştır.

Bunlara ek olarak, pahalı hediyeler segmentinde olan mücevherat ürünlerine yönelik harcamalarda 2011 yılından bu yana kademeli bir artış yaşanmaktadır. Mücevherat harcamalarında Avrupa’da İtalya’yı İsveç ve İngiltere’ takip etmektedir.

Dijital dönüşümle birlikte e-ticaret üzerinden yapılan satışların ilerleyen yıllarda daha da artması beklenebilir. Hatta sosyal medyanın milyarlarca insan tarafından kullanılması bu mecraları iletişim amaçlarının yanı sıra e-ticaret siteleri mantığına özgülemiştir. Birçok küçük ölçekli mağaza satışlarını sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirmeye başlamıştır. Sosyal medya üzerinden satış küçük işletmelere pazarda tutunabilme olanağı sunmaktadır. 

Kişisel ekonomik durumların el verdiği ölçülerde bugün dünyanın birçok yerinde sevgililer arasında yoğun bir hediyeleşme olacaktır. Kredi kartlarının kolay kullanım imkânı ile ayrı şehirlerde yaşayan sevgililer bile birbirlerine hediye ve çiçek gönderebilmeleri söz konusudur. Beklenti olarak perakende, çiçek, turizm ve dışarıda yemek hizmetleri gibi belli başlı sektörlerde canlılık olacağı yönündedir.

Hediye konusunda İngiliz yazar John Wolcot’un tavsiye niteliğindeki sözlerine kulak vermekte yarar vardır. Wolcot derki “Her hediye ne kadar küçük olursa olsun, sevgiyle verirseniz büyük bir hediyeye dönüşür”. Bana göre de her ne kadar Sevgililer Günü hediyelerle ilişkilendirilse de paha biçilemez en büyük hediye karşılıksız sevginin gücüdür.