Yavuz Gezer

Tarih: 18.07.2024 16:01

Tarihte Kahraman Türk Kadınları- II

Facebook Twitter Linked-in

“Ey kahraman Türk Kadını! Sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın!”

                  Mustafa Kemal ATATÜRK.

Türklerde kadın genel olarak İffeti, ahlak anlayışı, analık duygusu, ailesine sadakati, bilge ve alp kişiliği, idari, siyasi, sosyal alanlardaki üstün becerileri, dik duruşu ile toplumun temel direği, hatta olmazsa olmazı olarak yerini almıştır.

Türk kadını tarih boyunca hem ana hem evlat hem eş hem de bir kahraman olmayı başarmıştır.

Bir önceki yazımda da ifade ettiğim gibi, çocukluğundan itibaren ata çok iyi bilen, kılıç kullanan, ok ve yayda usta olan Tomris, eşi ölünce koskoca bir devletin başına geçer ve adını tarihe kazır. Perslerin acımasız İmparatoru Kiros (Kyros) ile evlenmeyi reddeden TOMRİS HATUN kendini Perslerle savaşta bulur.

Heredotos'a göre, Kiros Babil'i ele geçirdikten sonra İskitler üzerine sefere çıkmıştır.

İskit Hükümdarı TOMRİS'e elçi göndererek kendisiyle evlenmek istediğini bildirir. Ancak onun asıl amacının İskit'leri Pers egemenliğine katmak olduğunu anlayan Tomris, onun bu isteğini reddeder.

Pers Kralı hilesinin TOMRİS HATUN tarafından anlaşıldığını ve bu şekilde İskitlere boyun eğdiremeyeceğini anlayınca, asıl niyetini gerçekleştirmek amacıyla ordusunu Aras Nehri üzerine getirir. Ardından nehir üzerine bir köprü inşa ettirerek karşı tarafa geçer.

Bir süre sonra Tomris Hatun, Kiros'a elçi göndererek saldırıdan vazgeçmesini, eğer saldırıya devam etmek niyetindeyse İskit üzerine doğru yoluna devam etmesini söyler. Pers kralı Kiros ve esir alarak beraberinde götürdüğü Lidya kralı Kirosis, İskitlere boyun eğdirmek için bir plan kurmuştur. Bu plan doğrultusunda Kiros'a büyük bir ziyafet düzenlemesini, ziyafet sona ermeden Pers ordusunun zayıf güçteki askerlerini bu ziyafetin başında bırakıp ordunun geri kalanıyla birlikte nehrin kıyısına geri çekilmesini söyler.

Ziyafetten yararlanmak isteyen İskitlerin ziyafet esnasındaki zayıf anını fırsat bilen, nehrin kıyısındaki Pers ordusunun saldırıya geçmesi planlanmıştır.

Ziyafeti gören TOMRİS'in ordusunun üçte biri ziyafet alanına gelmiş ve buradaki Pers askerlerini öldürerek ziyafetteki yemeklerle karınlarını doyurmaya başlamışlardır. Yemek sırasında içtikleri şarabın etkisiyle sarhoş olan İskit askerleri bir süre sonra uykuya dalmıştır. Bu durumu gören beklemedeki Pers ordusu İskit askerlerinin üzerlerine saldırarak bir kısmını öldürmüş, bir kısmını ise esir almıştır.

Esir alınanlar arasında TOMRİS'in oğlu Spargapises de vardır. (Spargapises’in kelime anlamı: Atlantı yani ün, şan, şöhret bir diğer anlamı da yerleşim yeridir)

TOMRİS HATUN bir süre sonra oğluyla birlikte esir alınan askerlerin öldürüldüğünü haber alır ve Kiros'a bir mesaj gönderir. "Olanlardan gururlanma, cesaret ile değil hile ile kazandın. Oğlumun ölüsünü bana geri ver ve ordularıma ettiğin hakarete rağmen cezalandırılmadan ülkemden çık git. Eğer böyle yapmazsan İskitlerin güneş tanrısı üzerine yemin ederim ki ne kadar haris olursan ol seninle başa çıkacağım." demiştir.

Kiros bu tehdide kulak asmayınca TOMRİS savaş hazırlıklarına başlayıp Kiros'un üzerine yürümüş, M.Ö. 529'da Oxus Bölgesinde sabah vakti çok şiddetli bir savaş başlamıştır. Ok atmakta usta olan ve savaş arabalarını büyük bir ustalıkla kullanma becerisine sahip İskit/ Sakalar ile savaş köpekleriyle büyük bir güç olan Persler uzun süre birbirlerine üstünlük kuramamış ancak savaşın ilerleyen anlarında Pers askerlerinin çok büyük bir bölümü ile beraber Kiros'da öldürülmüş ve böylece Pers ordusu mağlup edilmiştir. Savaşın ardından Tomris elinde kan dolu bir tulum ile ölüler arasında Kiros'un cesedini arar ve kısa bir süre sonra Kiros'un cesedini bulup, Kiros'un kafasını kanla dolu tulumun içine sokar ve şu sözlerini söyler. "Canım sağ ve savaştan zaferle çıktım. Ama sen hileyle oğlumu yakalayarak onu öldürdün. Şimdi sana söz verdiğim gibi. Hayatında kan içmeye doyamamıştın şimdi benim elimden kana doyuyorsun".

Ey yüce Türk Hanı; senin sözlerini yanlış anlayan anneler de var, günümüzün güçlü kadın figürleri...

Oğullarının doyamadıkları ikbal ve maddi çıkarları için, ülkesinin çocuklarını aç bırakmak, onların geleceklerine itibar suikastları yapmak için girişimde bulunanlar... (DEVAM EDECEK…)

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —
G-DT9JLG88B3