Orman yangınlarıyla mücadelede kilit rol oynayan hava araçlarının etkin kullanımı, muhalefetin gündeminde yer alıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Av. Hasan Öztürkmen, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamalarda, iktidarın yangın söndürme uçağı stratejisini ve Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının devre dışı bırakılmasını sert sözlerle eleştirdi.
Öztürkmen, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) envanterindeki yangın söndürme uçağı sayısındaki değişime dikkat çekti. 2024 yılında 26 uçak, 105 helikopter ve 14 İHA olmak üzere toplam 145 hava aracı bulunan envanterin, 2025 yılında sadece bir uçak artışıyla 27 uçak, 105 helikopter ve 14 İHA ile toplam 146 hava aracı olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Öztürkmen'e göre, yangınlarla mücadelede hayati öneme sahip bu araç sayısındaki yetersiz artış, iktidarın konuya bakış açısını gözler önüne seriyor.
Milletvekili Öztürkmen, envanterin yönetim sürecine ilişkin de çarpıcı iddialarda bulundu. Yıllarca başarılı bir şekilde hizmet veren THK'ya ait "Ateş Kuşları" olarak bilinen CL-215 kodlu uçakların, 2020 yılındaki OGM yangın söndürme uçağı kiralama ihalesine giremediğini vurguladı. Bu durumun, ihale şartnamesine konulan 5 bin litre su taşıma kapasitesi şartından kaynaklandığını belirten Öztürkmen, THK uçaklarının 4 bin 900 litre kapasiteye sahip olması nedeniyle sadece 100 litrelik farkla ihale dışı bırakıldığını ifade etti. "3-4 kova su bahane edilerek devre dışı bırakıldılar," diyen Öztürkmen, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bu duruma gelen tepkileri "hurda" söylemiyle savuşturmaya çalıştığını hatırlattı. Ancak Öztürkmen, bu "hurda" denilen uçakların sadece bir yıl sonra Ege ve Akdeniz'deki büyük orman yangınlarına başarıyla müdahale ettiğini ve hatta sınır ötesi operasyonlarda bile kullanıldığını kaydetti.
Öztürkmen, kamuoyunda şaşkınlık yaratan bir paradoksa da işaret etti. THK'ya ait 8 adet CL-215 model uçağın, UYAP E-Satış üzerinden yok pahasına satışa çıkarıldığını anımsattı. Başlangıçta 2 milyar 862 milyon 552 bin lira istenen uçakların, alıcı bulunamaması üzerine 1,45 milyar liraya düşürüldüğünü, ancak yapılan üç ihalenin de sonuçsuz kaldığını belirtti.
Aynı dönemde, OGM'nin 13 adet amfibi yangın söndürme uçağı kiralamak için ihaleye çıktığını ve bu uçakların 7 tanesinin CL-215 ve CL-415 model, yani THK'nın "hurda" denilerek satışa çıkardığı uçaklarla aynı model olduğunu dile getiren Öztürkmen, bu durumu "Madem THK envanterindeki uçakların aynılarından kiralayacaksanız neden yok pahasına satmaya çalışıyorsunuz!" sözleriyle eleştirdi.
Edinilen bilgilere göre, OGM'nin ihalesine çıktığı araçların üzerinden 8 ay geçmesine rağmen hala kiralanamadığı öğrenildi. Öztürkmen, "İnatla THK uçaklarını kullanmayan bakanlık, ihtiyaç olan uçakları da kiralayamıyor. Beceriksiz yöneticiler, ihtiyaç olan 13 amfibi uçağı aylardır temin edemedi," diyerek sert eleştirilerini sürdürdü.