Tarih: 18.09.2024 16:49

Tarkett işçileri greve başladı

Facebook Twitter Linked-in

Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, Petrol-İş Gebze Şubesinin örgütlü olduğu Tarkett Turkey Zemin Kaplamaları fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde patronun ‘Zamsız çalışın’ dayatması nedeniyle TİS süreci tıkandı, işçiler greve başladı.

Merkezi Fransa’da bulunan, İsveç, Almanya ile ortaklığı olan 140 yıllık şirket 34 tesisi ve 12 bin işçisiyle 100’den fazla ülkeye satış yapıyor. Sadece 2023 yılında 3.3 milyar avro hasılat elde eden Tarkett, Tuzla’daki fabrikasında çalışan işçileri ise zamsız çalıştırmak istedi. İş Yeri Baştemsilcisi Selman Sakarya süreci şu şekilde anlattı: “Patronun burada istediği şey bize tek bir kuruş zam vermemek. E o zaman biz boşuna mı sendikalı olduk? Boşuna mı mücadele verdik? Görüşmeler başlamadan önce taslağa yüzde 135 yazdık. Pazarlık payı vardı elbette. Ama patron bizden zamsız çalışmamızı bekledi. ‘Zam yapacak durumum yok’ dedi. ‘Devlet asgari ücrete zam yapmadı, ben de size yapmam’ dedi. Ama aynı patron sendika üyeliğinden caydırmak için tek tek arkadaşlarımızı yanına çağırıp yüzde 40-45 oranında zam teklif etti. Ama biz sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz. İşte bu yüzden bugün grevdeyiz.”

Patronun zamsız çalışma dayatmasından vazgeçmemesi üzerine Tarkett işçileri dün fabrika önünde greve başladı. Grevin ilk dakikalarında, 22 gündür grevde olan MKB Rondo işçileri de Tarkett işçilerinin yanındaydı. Ayrıca Emek Partisi Tuzla İlçe Örgütü de işçilerle dayanışmak için grev alanına geldi.

İşçiler 2022'de örgütlenmeye başladı 

2022 yılında Tarkett’te örgütlenme faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, kısa sürede çoğunluğu sağlayarak yetkiyi almalarına rağmen patronun itiraz ettiğini ifade etti. Kırmızıçiçek, “Yasalarda maalesef sendikal örgütlenmeyi engelleyen boşluklar var. İşverene ‘İşçilerin anayasal hakkına saygı duyun, bu boşlukları kullanmayın, bir an önce oturalım, müzakere yapalım’ dedik ama kabul etmediler. İş mahkemeye gitti; 1 yılın sonunda toplu sözleşme yetkimizi aldık” dedi.

Taslağı işçilerle birlikte hazırlayarak patrona sunduklarını ifade eden Kırmızıçiçek, şöyle devam etti: “Dört toplantı yaptık, her görüşmede işveren mevcut haklar ve mevcut ücretler ile devam etmek istediğini söyledi. ‘Daha fazlasını veremem. Borcum var, harcım var’ dedi. İdari maddeler bile kabul edilmedi. Ve gelinen süreç ile birlikte grev kararımızı duyurduk. Grev kararımızı ilan ettikten sonra da tabi işveren farklı arayışlara girdi. İşçilere, ikna odaları kurdular. Bizim taslak teklifimize, hiçbir karşı teklif sunmazken işçilere ‘Gelin size şu parayı vereyim, şöyle ikramiye vereyim, sendikayı bırakın’ dedi. Biz de bunun üzerine temsilcilerimiz ile birlikte grevimize bir hafta kalırken son kez uyarıda bulunduk. Bunun üzerine işveren bize randevu verdi ancak yine aynı tutumu sürdürdüler. Üç yıl sonra müzakere yapabileceklerini söylediler.”

''Sen çok kazanmıyorsun diye kimse kölelik şartlarında çalışmak zorunda değil''

Tarkett patronuna “Sen zarar ediyorsun veya sen çok kazanmıyorsun diye kimse kölelik koşullarında çalışmak zorunda değil” dediklerini aktaran Kırmızıçiçek, “Bunu Tarkett işçilerine dayatamayacaklarını ve kabul etmediğimizi söyledik.  Ve bugün burada grevimizi başlattık. Bu grevin de başarıya ulaşması için Petrol-İş sendikası olarak üzerimize düşen neyse yapacağız. Bütün haklarımızı kullanacağız. Ülkenin ne hale geldiğini hepimiz görüyoruz, biliyoruz. İşçiler, inim inim inliyor. Mutfak yeri, yangın yerine dönmüş resmen. Ülkenin dört bir yanında işçiler arayış içerisinde. Grevler var, direnişler var. Bir yol bulmaya ve örgütlenmeye çalışıyorlar. Biz de burada grev alanımızdan bütün grevleri, direnişleri selamlıyoruz, dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Ama aynı zamanda da buradaki grevimizin zafere ulaşması için ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağımızı söylemek istiyoruz” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3